ja_mageia

Главная Статті, документи Статті, огляди Звільнення від сплати ЄСВ підприємців, які одночасно працюють на основному місці роботи
Вконтакте FACEBOOK Вконтакте Вконтакте
Звільнення від сплати ЄСВ підприємців, які одночасно працюють на основному місці роботи

Якщо ви ФОП та маєте основне місце роботи, ви звільняєтесь від сплати ЄСВ за себе починаючи з січня 2021 року.

 

01.01.2021 року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників»  яким внесено зміни до статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Стаття 4 доповниться частиною 6 такого змісту:

«6. Особи, зазначені у пунктах 4 і 5 частини першої цієї статті, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску».

Згідно пп. 4  частини першої статті 4:

«4) фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;

5) особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності».

Вивчивши дані зміни бачимо, що починаючи з січня 2021 року звільняються від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) за себе підприємці, які одночасно працюють на основному місці роботи.

Умовою звільнення підприємця від сплати ЄСВ за себе є сплата його роботодавцем ЄСВ за нього у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Мінімальний страховий внесок визначається в розмірі 22% від мінімальної заробітної плати та у 2021 році становить 1320 грн. (6000 грн.*22%) .

Такі зміни стосуватимуться як підприємців на єдиному податку так і підприємців на загальній системі оподаткування.

Відповідно до внесених змін до законодавства можемо очікувати, що звільнення від ЄСВ буде відображено податковими органами в електронному кабінеті платника податку, тобто не буде нараховуватися. Рекомендуємо ФОП, які мають основне місце роботи, перевіряти правильність нарахування ЄСВ в електронному кабінеті з метою уникнення недоїмки, адже підприємець не завжди має інформацію щодо сплати роботодавцем мінімального ЄСВ за нього. Наприклад, якщо ФОП працює на основному місцю роботи і в січні 2021 року перебуває у відпустці без збереження заробітної плати в зв’язку з запровадженням карантину, тоді за січень 2021 року роботодавцем не буде сплачено мінімального ЄСВ і у ФОП виникає обов’язок сплатити ЄСВ за себе.

Нагадуємо, що ФОП звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони:

  • отримують пенсію за віком,
  • є особами з інвалідністю,
  • досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування",
  • отримують пенсію за вислугу років (з січня 2021 року),
  • мають основне місце роботи і роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску(з січня 2021 року).

ФОПи, які звільнені від ЄСВ за себе, можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Нормативна база:

- Податковий кодекс України;

- України «Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників».

Матеріал підготувала, сертифікований аудитор, ІАВ, директор ТОВ "Аудиторська компанія "Вектор аудиту", голова Спілки бухгалтерів Прикарпаття, Ольга Брегін.

 

 

Підпишіться на актуальні новини для бухгалтерів від Вектор Аудиту Ваше Ім'я Ваш еМейл