ja_mageia

Главная Статті, документи Статті, огляди Карантин, штрафи та спрощена система оподаткування
Вконтакте FACEBOOK Вконтакте Вконтакте
Карантин, штрафи та спрощена система оподаткування

Інформація для платників єдиного податку, що мають податковий борг.

Як відомо, під час карантину до бізнесу НЕ застосовуються штрафи за порушення податкового законодавства (за виключенням окремих податків - ПДВ, акцизного податку, рентної плати).

Таке звільнення діє з 1 березня 2020 р. по дату закінчення карантину (на сьогодні - 31 грудня 2020 р.).

Це дає змогу підприємствам та підприємцям в нелегкий, з точки зору економіки час, продовжувати роботу навіть за умови неповної сплати податків.

З кожним наступним етапом карантину продовжується і дія вищевказаної пільги.

ОДНАК ДЛЯ ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ ЦЕ ПОДАТКОВЕ ПОСЛАБЛЕННЯ НЕСЕ СУТТЄВИЙ РИЗИК.

Згідно пп. 8 п. 298.2.3 Податкового кодексу України, якщо у фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку на кожне перше число місяця протягом ДВОХ ПОСЛІДОВНИХ КВАРТАЛІВ наявним буде податковий борг в розмірі більше 1020 грн. (60 х 17 грн.), такий платник повинен в останній день другого із двох послідовних кварталів ПЕРЕЙТИ НА ЗАГАЛЬНУ СИСТЕМУ ОПОДАТКУВАННЯ.

Дана норма ПКУ не зупинена на час дії карантину!

У разі не вчинення вищезазначених дій у строки встановлені ПКУ, податковий орган має право за своїм рішенням ВИКЛЮЧИТИ з реєстру платників єдиного податку такого боржника.

Повернутися на спрощену систему оподаткування фізична особа – підприємець матиме змогу тільки після погашення боргу і тільки після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення податковим органом.

Тож несвоєчасна сплата податків єдинниками не призведе до штрафних санкцій, однак може поставити під ризик статус перебування на спрощеній системі оподаткування.

Нормативна база:

- Податковий кодекс України (8 п. 298.2.3; п. 52-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ);

- Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» від 30.03.2020 р. №540-ІХ.

Матеріал підготувала практикуючий бухгалтер, міжнародний сертифікат IAB, бухгалтер-експерт Аудиторської компанії "Вектор аудиту", викладач курсів бухгалтерів Спілки бухгалтерів Прикарпаття, Наталія Сидорова.

 

 

Підпишіться на актуальні новини для бухгалтерів від Вектор Аудиту Ваше Ім'я Ваш еМейл