ja_mageia

Главная Статті, документи Статті, огляди Особливості плати за землю у ФОП
Вконтакте FACEBOOK Вконтакте Вконтакте
Особливості плати за землю у ФОП

Коли земельна ділянка знаходиться у власності або користуванні у фізичної особи-підприємця, йому необхідно знати та враховувати деякі особливості плати за землю, а також пільг щодо земельного податку.

1. Щодо пільг платникам єдиного податку

У відповідності до ст. 206 ЗКУ використання землі в Україні є платним. Об`єктом плати за землю є земельна ділянка.

Податковий кодекс України регулює справляння плати за землю лише у двох її формах – земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Власники земельних ділянок, власники земельних часток (паїв) та постійні землекористувачі є платниками земельного податку, а орендарі земель державної та комунальної власності – орендної плати за такі земельні ділянки.

пп.14.1.147 ПКУ:

Плата за землю - обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Платники єдиного податку звільнені від обов’язку нараховувати, сплачувати й подавати податкову звітність, зокрема з податку на майно (у частині земельного податку).

Виняток, передбачений підпунктом 4 пункту 297.1 ПКУ, — платники єдиного податку: першої — третьої груп за земельні ділянки, які вони не використовують у господарській діяльності; четвертої групи за земельні ділянки, які вони використовують у сільгосптоваро виробництві.

А чи поширюється така пільга на орендну плату?

В листі від 20.05.2019 № 2267/6/99-99-13-02-03-15/ІПК ДФС зауважила: фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку, які уклали договори оренди землі з органами місцевого самоврядування, мають сплачувати орендну плату за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Тобто, вище вказана пільга стосується тільки земельного податку, а на орендну плати за земельні ділянки державної і комунальної власності не поширюється. 

2. Щодо звільнення від орендної плати в зв`язку з поширенням COVID-19 

18 березня 2020 року набув чинності Закон України від 17.03.2020 р. № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)», яким, зокрема, внесені зміни до порядку нарахування та сплати плати за землю.  

Так, підрозділ 10 «Інші перехідні положення» розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України доповнено новим пунктом 524:

52-4. Не нараховується та не сплачується за період з 1 березня по 31 березня 2020 року плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними вгосподарській діяльності.

Отже, законодавчо передбачено звільнення власників земельних ділянок та постійних землекористувачів від сплати земельного податку, а орендарів земель державної і комунальної власності (орендодавцями яких є відповідні органи місцевого самоврядування чи органи виконавчої влади) – від сплати орендної плати за такі земельні ділянки, за березень 2020 року. При цьому таке звільнення передбачено лише для земельних ділянок, що використовуються ними в  господарській  діяльності. 

Платники плати за землю (крім фізичних осіб), які відповідно до пункту 286.2 статті 286 ПКУ подали податкову декларацію із плати за землю, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати за землю за березень 2020 року.

3. Щодо подання звітності з плати на землю, в тому числі уточнюючих розрахунків

Фізичні особи-підприємці в частині нарахування та сплати земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності прирівнюється у правовому статусі до юридичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності.

Якщо право власності на земельну ділянку, право постійного користування та/або право оренди земельної ділянки (земельних ділянок) оформлено на фізичну особу - підприємця, то така особа подає до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Якщо ж право власності на земельну ділянку, право постійного користування та/або право оренди земельної ділянки оформлено на фізичну особу, то нарахування плати за землю (земельного податку та/або орендної плати) здійснює контролюючий орган (за місцем знаходження земельної ділянки), який надсилає (вручає) платникові за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення плати за землю (п.286.5 ст.286 ПКУ).

Матеріал підготувала практикуючий бухгалтер, міжнародний сертифікат IAB, бухгалтер-експерт Аудиторської компанії "Вектор аудиту", викладач курсів бухгалтерів Спілки бухгалтерів Прикарпаття, Наталія Сидорова.

 

 

 

Підпишіться на актуальні новини для бухгалтерів від Вектор Аудиту Ваше Ім'я Ваш еМейл