ja_mageia

Главная Статті, документи Статті, огляди Пільги в оподаткуванні під час карантину (COVID-19)
Вконтакте FACEBOOK Вконтакте Вконтакте
Пільги в оподаткуванні під час карантину (COVID-19)

В зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) в березні та квітні 2020 року урядом було прийнято низку законодавчих актів, які встановлюють пільги при оподаткуванні на час карантину. Пропонуємо ознайомитися зі змінами по найбільших податках.

 

Аналіз основних змін та пільг в оподаткуванні, пов`язаних із законодавчими актами України, спрямованими на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Матеріал актуальний станом на 15 квітня 2020 р.

Податок на прибуток (Юридичні особи на загальній системі оподаткування):

Суть пільги або зміни

Особливість застосування

Період дії пільги

Платників податків на прибуток звільнено від застосування податкових різниць, передбачених п. 140.5.9 ПКУ (обмеження щодо віднесення до складу витрат понад 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року) щодо грошових коштів або лікарських, медичних та інших товарів з переліку, визначеному кабінетом Міністрів України, які добровільно ними перераховані (передані) для надання медичної допомоги хворим на коронавірус.

 

 

 

 

Обмеження у розмірі 4% оподатковуваного прибутку попереднього року до зазначених операцій застосовуватися не буде, однак, воно зберігається для:

• будь-яких операцій з безоплатного перерахування (передач) вартості товарів, виконаних робт, наданих послуг у податкових (звітних) періодах 2020 року, що охоплюють періоди ДО 2 квітня 2020 року та ПІСЛЯ дати завершення карантину, визначеної Урядом;

• будь-яких операцій з безоплатної передачі коштів, обладнання, товарів, матералів неприбутковим органзаціям, інших, ніж ті операцї, що повністю відповідають всім умовам пункту 51-1, що охоплюють період З 2 квітня 2020 року і ДО дати завершення карантину.

 

з 2 квітня 2020 року до завершення карантину

 

Закон №540

п.51-1, підрозділу 4,р. ХХ ПКУ

 

 

 

 

 

 

Закладам охорони здоров'я державної та комунальної власності, а також особі, уповноваженій на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я, надано право зменшувати об'єкт оподаткування на суму доходів, внаслідок отримання ними коштів або товарів: лікарських засобів та медичних засобів, добровільно переданих юридичними та/або фізичними особами протягом дії карантину. Водночас, фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму витрат, внаслідок використання зазначеними вище суб’єктами цих коштів (обладнання, товарів, матералів) в будь-яких податкових (звітних) періодах 2020 року та наступних років (у разі наявності відповідних залишків станом на 31 грудня 2020 року, їх подальшого використання у таких наступних періодах).

 

 

з 2 квітня 2020 року до завершення карантину

 

 

 

П.51-2 підрозділу 4,р. ХХ ПКУ

 

Звільнення від штрафів за порушення податкового законодавства з податку на прибуток, в тому числі за заниження податкових зобов’язань, невчасну сплату, штрафів за самостійне виправлення порушень. Відсутність пені за несвоєчасну сплату податкових зобов’язань.

 

З 1 березня 2020 року до 31 травня 2020 року

 

 

Закон №533-ІХ

 

Мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок.

 

З 18 березня 2020 року до 31 травня 2020 року

 

Закон №533-ІХ


Податок на додану вартість (Юридичні та фізичні особи, платники податку на додану вартість):

Суть пільги або зміни

Особливість застосування

Період дії пільги

На період дії карантину від оподаткування ПДВ звільняються:

•операції з ввезення на митну територію України товарів (в т. ч. лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19),

перелік яких визначено Кабміном;

•операції з постачання на митній території України товарів (в т. ч. лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабміном.

Пільговий режим оподаткування ПДВ застосовується на всіх етапах постачання товарів, включених до відповідного Переліку, встановленого Кабміном, незалежно від дати їх виробництва та походження (вітчизняного виробництва чи ввезених на митну територію України), а також незалежно від кола суб’єктів, що здійснюють такі операції, їх статусу, як платників ПДВ, чи форми власності.

Для неплатників ПДВ: На період, що закінчується останнім числом місяця, в якому завершується дія карантину, вищезазначені операції, а також операції з безоплатного постачання товарів/послуг, що здійснені громадськими об'єднаннями та/або благодійними організаціями, не включаються такими громадськими об'єднаннями або благодійними організаціями при обрахунку загальної суми ПДВ - оподатковуваних операцій, при досягненні якої такі суб'єкти зобов'язані зареєструватись платниками ПДВ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перелік лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України звільняються від оподаткування ПДВ, встановлено постановою КМУ від 20 березня 2020 року № 224.

При цьому, положення ПКУ щодо нарахування «компенсуючих» ПДВ-зобов'язань та пропорційного віднесення сум до ПДВ кредиту до таких операцій не застосовуватимуться (ст 198.5 та ст. 199 ПКУ).

Це означає, що платник податку, який здійснює постачання товарів, що підпадають під дію звільнення, не втрачає «вхідний» ПДВ лише через запровадження тимчасової норми. Отже, такий платник зберігає право на визнання податкового кредиту на суми ПДВ, сплачені при імпорті товарів з Переліку, затвердженого постановою № 224, при їх придбанні, або у складі товарів (робіт, послуг), які використані у виробництві зазначених товарів (для виробника).

 

 

 

 

Такі особливості тимчасово запроваджуються для громадських об’єднань та благодійних організацій, які наразі не зареєстровані як платники ПДВ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

з 17 березня 2020 року до  останнього числа місяця, в якому завершується дія карантину.

Закон № 540.

п.71 підрозділу 2 р.ХХ ПКУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Спрощена система оподаткування (Юридичні та фізичні особи, платники єдиного податку):

Суть пільги або зміни

Особливість застосування

Період дії пільги

Збільшено обсягу доходу, який дає право суб’єктам підприємницької діяльності на обрання спрощеної системи оподаткування, тобто, єдиного податку.

 

Нові граничні розміри доходу встановлені в такому розмірі:

1 група – 1 000 000 грн.

2 група – 5 000 000 грн.

3 група – 7 000 000 грн.

У 2020 році граничний розмір доходів зменшується у зв’язку з тим, що зміни до Податкового кодексу України набрали чинності не з початку календарного року, а з 02 квітня 2020 року.

Отже, у 2020 році граничні розміри доходів застосовуються з урахуванням наступного:

1 група - 824 043,72 грн. ;

2 група - 4 120 218,58 грн.;

3 група - 6 497 267,76 грн.

 

З 02 квітня 2020 року.

 

 

Закон №540,

П.291.4 ПКУ

Зменшення на 2020 рік ставок єдиного податку для І та ІІ груп.

Місцевим органам влади, у порядку виключення, надано можливість затверджувати зазначені рішення щодо зменшення розмірів фіксованих ставок єдиного податку для платникв єдиного податку І та ІІ груп у 2020 році за більш швидкою процедурою, без дотримання загальних термінів та регуляторних процедур, визначених законодавством.

Закон №540,

П. 52-6, до підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ

Перенесення термінів запровадження нових правил використання РРО.

Відтерміновано:

до 01 серпня 2020 року впровадження застосування програмних РРО;

до 01 січня 2021 року застосування РРО та/або програмних РРО для окремих видів діяльності,

до 01 квітня 2021 року запровадження обов’язкового використання РРО та/або програмних РРО для всіх платників єдиного податку ІІ – ІV групи.

Закон №533-ІХ

Закон №128-ІХ

Закон №129-IX

Відтерміновано застосування санкцій по РРО.

 

До 01 січня 2021 року.

 

Закон №533-ІХ,

Закон № 265/95-ВР

Звільнення від штрафів за порушення податкового законодавства, в тому числі за заниження податкових зобов’язань, штрафів за самостійне виправлення порушень. Відсутність пені за несвоєчасну сплату податкових зобов’язань.

 

З 1 березня 2020 року до 31 травня 2020 року.

 

Закон №533-ІХ

Мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок.

 

З 18 березня 2020 року до 31 травня 2020 року.

Єдиний соціальний внесок (Юридичні та фізичні особи, суб’єкти підприємницької діяльності):

Суть пільги або зміни

Особливість застосування

Період дії пільги

Звільнення від нарахування та сплати ЄСВ для ФОП.

Тимчасово звільняються від нарахування та сплати ЄСВ такі особи:

а) фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;

б) особи, які провадять незалежну професійну діяльність;

в) члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

 

Цей період буде зараховано до пенсійного стажу таких осіб, як період, за який сплачено мінімальний страховий внесок

При цьому, зазначені особи можуть самостійно прийняти рішення про добровільну сплату єдиного внеску за вказані періоди у розмірах та порядку, визначених законодавством та відобразити це у звітності.

 

 

 

 

 

Березень-квітень 2020 року

 

 

Закон №533-ІХ

 

 

 

 

 

 

Всі роботодавці, зокрема ФОП, які мають найманих працівників, зобов’язані сплачувати ЄСВ із зарплати своїх працівників!

Їх звільнили лише від штрафних санкцій.

 Не застосовуються штрафні санкції згідно ст. 25 Закону про ЄСВ, за такі порушення:

-несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) ЄСВ;

-неповна сплата або несвоєчасна сплата суми ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ (авансових платежів);

- несвоєчасне подання звітності з ЄСВ до податкових органів.

Також не будуть нараховувати пеню, а автоматично нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню (п. 911.2 розд. VIII Закону про ЄСВ).

Якщо протягом вказаного періоду роботодавець несвоєчасно подає ЄСВ-звітність, несвоєчасно сплачує суму ЕСВ, чи при виплаті зарплатних доходів занизить суму ЄСВ, то штрафні санкції та пеню не будуть нараховувати. Однак йому все одно доведеться сплатити належні суми ЄСВ.

 

 

 

 

 

 

 

 

З 1 березня по 31 травня 2020 р.

 

 

 

 

Закон №533-ІХ

Закон №540-ІХ

 

п. 911. розд. VIII Закону про ЄСВ

 

Податок на землю (Юридичні та фізичні особи, платники податку на землю):

Суть пільги або зміни

Особливість застосування

Період дії пільги

Не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності.

 

 

 

 

При цьому платники плати за землю (крім фізичних осіб), які відповідно до п. 286.2 ст. 286 Кодексу подали податкову декларацію, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати плати за землю за березень 2020 р.

 

 

Фізичним особам – платникам плати за землю перерахунок здійснюється контролюючим органом.

 

За період з 01 березня по 31 березня 2020 року.

 

 

 

Закон №533-ІХ

Закон №540-ІХ

 

 

Продовжено на місяць термін сплати податку на землю за квітень 2020 року– до 30 червня 2020 р.

 

 

 

 

До 30 червня 2020 року.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

(Юридичні та фізичні особи, платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки):

Суть пільги або зміни

Особливість застосування

Період дії пільги

 

Об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

 

 

 

 

 

 

 

При цьому платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (крім фізичних осіб), що відповідно до п.п. 266.7.5 п. 266.7 ст. 266 Кодексу подали податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання за березень 2020 р.

Фізичним особам – платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, перерахунок здійснюється контролюючим органом.

 

За період з 01 березня по 31 березня 2020 року.

 

 

 

 

Закон №533-ІХ

Закон №540-ІХ

 

 

Акцизний податок (пальне, спирт та інше) (Юридичні та фізичні особи, платники відповідного податку):

Суть пільги або зміни

Особливість застосування

Період дії пільги

Встановлюється:

- ставка акцизу 0% на спирт етиловий, який використовується для виробництва дезінфікуючих засобів (до 31.05. 2020 р.);

- звільнення від обов’язку встановлювати витратоміри-лічильники на спирт етиловий для виробництва дезінфекційних засобів (до 30.04. 2020 р.). Однак, це стосується лише державних підприємств, які одночасно є виробниками спирту етилового та дезінфекторів;

-спирт етиловий можна відвантажувати з акцизних складів виробникам лікарських засобів та продукції хімічного і технічного призначення для виробництва дезінфекційних засобів;

 

-зміни щодо штрафів щодо порушення правил обігу пального та етилового спирту. Вводиться конкретний перелік, щодо якого штрафи зберігаються (цільове використання, обладнання витратомірами-лічильниками, відсутність реєстрації, транспортування, облік, виробництво).

 

Тимчасово спрощено порядок виробництва дезінфекційних засобів, зокрема, надано державним підприємствам, які є виробниками спирту етилового, право використовувати вироблений ними спирт для виробництва дезінфекційних засобів без наявності зареєстрованих витратомірів-лічильників спирту, за умови обладнання місць відпуску дезінфекційних засобів засобами обліку виробленої продукції та участі представників контролюючий органів у контролі за дотриманням умов денатурації спирту.

Для спирту етилового, який використовується для виробництва дезінфекційних засобів, до 31 травня 2020 року акцизний податок встановлено за ставкою 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту.

 

 

 

 

 

 

 

 

З 1 березня по 31 травня 2020 року.

 

Закон №533-ІХ

Закон №540-ІХ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нормативна база:

ПКУПодатковий кодекс України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI;

№ 533-IX  - Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17 березня 2020 року № 533-IX;

№ 540-IX  - Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 30 березня 2020 року № 540-IX;

№ 128-IX  - Закон України про внесення змін "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг від 20 вересня 2019 року № 128-IX;

№ 129-IX  -  Закон України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг  від 20 вересня 2019 року № 129-IX;

Закон про ЄСВ- Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI.

 

Матеріал підготувала практикуючий бухгалтер, міжнародний сертифікат IAB, бухгалтер-експерт Аудиторської компанії "Вектор аудиту", викладач курсів бухгалтерів Спілки бухгалтерів Прикарпаття, Наталія Сидорова.

 

Підпишіться на актуальні новини для бухгалтерів від Вектор Аудиту Ваше Ім'я Ваш еМейл