ja_mageia

Главная Статті, документи Статті, огляди Чи необхідно придбавати торговий патент для інтернет-магазину?
Вконтакте FACEBOOK Вконтакте Вконтакте
Чи необхідно придбавати торговий патент для інтернет-магазину?
15.04.14 08:15

Інтернет-магазин – один з  найперспективніших видів торгівлі в наш час. Більшість бізнесменів та звичайних підприємців-початківців відкривають свій бізнес саме в Інтернеті, оскільки за допомогою інтернет-магазину можливо знизити накладні витрати і при цьому збільшити прибуток підприємства.

 

Проте більшість інтернет-магазинів, навіть не підозрюють, про те, що можливо саме їм необхідно придбавати торговий патент для здійснення цього виду діяльності.

Давайте розглянемо, кому саме необхідно придбавати торговий патент.

Згідно з п.п.267.1.1 Податкового кодексу України (далі ПКУ) платниками збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності є юридичні особи та фізичні особи - підприємці, їх відокремлені підрозділи, які отримують торгові патенти та провадять такі види підприємницької діяльності:

а) торговельна діяльність у пунктах продажу товарів;

б) діяльність з надання платних побутових послуг за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України;

в) торгівля валютними цінностями у пунктах обміну іноземної валюти;

г) діяльність у сфері розваг (крім проведення державних грошових лотерей).

Варто зазначити, що важливу роль в потребі придбання торгового патенту для Інтернет-магазину  грає в першу чергу система оподаткування та форми розрахунків з покупцями.

Для початку відкинемо тих, кому патент не потрібен взагалі. Це:

1) суб’єкти господарювання визначені в п.п.267.1.2. ПКУ, які не є платниками збору. Ознайомтесь з переліком, можливо саме ви підпадете під якийсь з пунктів.

2) суб’єкти господарювання, які звільняються від придбання патенту. Цеплатники єдиного податку (згідно п.п.297.1. ПКУ) та платники фіксованого с/г податку, але тільки у частині провадження торговельної діяльності (п.п.307.1 ПКУ).

Якщо ви не відноситесь до вище перерахованих, то вам варто прочитати статтю далі.

Давайте детальніше дослідимо, що в розумінні ПКУ є торгівельна діяльність у пунктах продажу.

Що таке торговельна діяльність?

Відповідно до п.п.14.1.246 ПКУ торговельна діяльність - це роздрібна та оптова торгівля, діяльність у торговельно-виробничій (ресторанне господарство) сфері за готівку, інші готівкові платіжні засоби та з використанням платіжних карток.

Тобто, що якщо ви здійснюєте торгівлю виключно безготівковим шляхом, то патент вам однозначно не потрібен.

Що таке пункти продажу товарів?

Згідно з п.п.14.1.211 ПКУ пункт продажу товарів - це:

магазин, інша торговельна точка, що розташовані в окремому приміщенні, будівлі або їх частині, і мають торговельний зал для покупців або використовують для торгівлі його частину;

кіоск, палатка, інша мала архітектурна форма, яка розташована в окремому приміщенні, але не має вбудованого торговельного залу для покупців;

автомагазин, розвозка, інший вид пересувної торговельної мережі;

лоток, прилавок, інший вид торговельної точки у відведеному для торговельної діяльності місці, крім лотків і прилавків, що надаються в оренду суб’єктам господарювання - фізичним особам та розташовані в межах спеціалізованих підприємств сфери торгівлі - ринків усіх форм власності;

стаціонарна, малогабаритна і пересувна автозаправна станція, заправний пункт, який здійснює торгівлю нафтопродуктами, скрапленим та стиснутим газом;

фабрика-кухня, фабрика-заготівельня, їдальня, ресторан, кафе, закусочна, бар, буфет, відкритий літній майданчик, кіоск, інший пункт ресторанного господарства;

оптова база, склад-магазин, інші приміщення, що використовуються для здійснення оптової торгівлі за готівку, інші готівкові платіжні засоби та з використанням платіжних карток.

Тобто, всім суб’єктам господарювання, які здійснюють торгівлю через інтернет-магазин (крім переліку звільнених і тих, хто не є платником), потрібно придбавати торговий патент в таких випадках:

- покупці розраховуються за товари готівкою чи з допомогою банківських платіжних карток (БПК) у приміщенні підприємства;

- покупці розраховуються за товари готівкою кур'єру.

Варто звернути увагу, що якщо товари оплачуються готівкою як кур’єру так і у приміщенні підприємства, то слід придбавати два патенти – один для приміщення, де здійснюється торгівля, а другий для пересувної торговельної мережі.

Практикуючий бухгалтер, активний член Спілки бухгалтерів Прикарпаття Ірина Бондаренко.

 

Підпишіться на актуальні новини для бухгалтерів від Вектор Аудиту Ваше Ім'я Ваш еМейл