ja_mageia

Главная Статті, документи Статті, огляди Як відправити або переслати товар закордон поштою?
Вконтакте FACEBOOK Вконтакте Вконтакте
Як відправити або переслати товар закордон поштою?
12.08.13 13:04

доставка

 

Продаємо? Експортуємо? Торгівля в наш час набирає все більших обертів, зокрема через всесвітню мережу Інтернет. Що ж робити, коли наш покупець є нерезидентом, а відправити товар ми збираємось поштою?

 

Камені спотикання. Щоб не виникло непорозумінь при операції продажу, необхідно звернути увагу на низку факторів, зокрема, в яку країну відправляємо товар, якою кур’єрською службою, яка сумарна фактурна вартість об’єкта пересилки тощо.

Що каже Митний кодекс? Згідно ст.234 Митного кодексу України товари, сумарна фактурна вартість яких не перевищує 300 євро, не є об’єктом обкладання митом і не підлягають письмовому декларуванню, а приймаються в пунктах міжнародного поштового обміну на підставі супровідних документів. Якщо ж вартість перевищує вказану суму, то до супровідних документів необхідно додати заповнену та підписану директором та бухгалтерією підприємства митну декларацію.

Які ж супровідні документи? До поштового відправлення додаємо:

–  бланк супровідної адреси СР71, що заповнюється відправником в одному екземплярі. Адреси одержувача та відправника мають бути написані мовою країни призначення,французькою або англійською мовами з дублюванням назви країни українською мовою;

–  митна декларація CN23 , що складається в кількості примірників, яка залежить від країни відправлення, але не менше 3-х. У митній декларації CN23 необхідно вказати повні адреси відправника та адресата (одержувача), найменування кожного предмета, що пересилається, його масу та вартість.Митне оформлення здійснюється через митний орган за місцем юридичної діяльності підприємства;

форма 103 (103 EMS, якщо пересилання відбувається кур’єрською службою Express Mail Service) – перелік відправлень, що надсилаються за кордон;

–  адресний ярлик, що кріпиться безпосередньо до відправлення.

Формальності. Сам процес декларування здійснюється оператором поштового зв’язку, експрес-перевізником або декларантом. Варто звернути увагу, що межа фактурної вартості, від якої починається декларування товару, залежить від країни призначення.

Обирайте пильно кур’єрську службу. Адже зазначимо, що деякі кур’єрські служби не приймають відправлення від юридичних осіб (Міст Експрес), деякі здійснюють доставку лише Україною («Нова пошта»), а ще інші працюють лише з великогабаритними відправленнями («Делівері»). Лідируючу позицію в цьому питанні займає «Укрпошта», що займається пересиланнями по всьому світу.

Бухгалтерський облік. Первинним документом-підтвердженням даної операції продажу стане не лише вантажно-митна декларація, а й поштова квитанція з зазначенням країни пересилання, найменування товару та його вартості.

 

Помічник аудитора ТОВ "Аудиторська компанія "Вектор аудиту" Олеся Галько

 

Підпишіться на актуальні новини для бухгалтерів від Вектор Аудиту Ваше Ім'я Ваш еМейл