ja_mageia

Главная Статті, документи Статті, огляди Важливість податкової грамотності в жіночому підприємництві
Вконтакте FACEBOOK Вконтакте Вконтакте
Важливість податкової грамотності в жіночому підприємництві

В сучасному світі з кожним днем зростає роль жіночого підприємництва. Завдяки пандемії ми побачили силу і витривалість жінок. Цей рік показав, наскільки величезний потенціал жінок насправді. Жінки-підприємниці обирають для бізнесу найчастіше напрямки, пов'язані з наданням послуг населенню. Наприклад, відкривають садочки і школи, розвивають магазини онлайн і оффлайн формату, надають б'юті послуги, займаються пошиттям одягу, керують кондитерськими. Крім цього, бізнеси, якими керують жінки, також створюють робочі місця для інших жінок.

 
Підтримувати бізнес жінок нескладно - треба їм сприяти. Насамперед надати зрозумілі інструменти управління бізнесом. А ще забезпечити фаховими порадами та створювати професійні спільноти, де жінки знаходитимуть підтримку.
 
При цьому, крім власне самої ідеї, жінкам важливо мати достатні податкові знання, щоб ваш новий бізнес, ваш стартап був фінансово успішним та відповідав законодавству.
Почати треба з офіційної реєстрації стартапу. 
 
Дуже часто навіть це питання викликає певні труднощі , тому що переносить жінку в площину взаємодії з  державними органами, яка здається страшною та важкою.
 
Для вирішення  такої задачі на сьогоднішній день існують різні варіанти, зокрема такі ,які дозволяють зареєструвати бізнес з нуля  без відвідування державних органів. 
 
Це вже відомий більшості додаток ДіЯ, в якому реєстрація фізичної особи-підприємця відбувається повністю онлайн і в органах державної реєстрації, і в податковій інспекції. 
 
Додаток ДіЯ для реєстрації підприємця є абсолютно безкоштовним і вся реєстрація займає не більше 2 днів.
Крім того, дуже корисним і навіть необхідним додатком для будь-якого суб’єкта підприємницької діяльності є Електронний кабінет платника податків., ще одне безкоштовне рішення від держави.
В Електронному кабінеті знаходиться уся інформація щодо вас та вашого бізнесу, там можна в будь-який час перевірити, чи сплачені усі податки та подані усі звіти.
 
Крім того, на ринку існують багато платних програмних рішень, які дають ту ж інформацію, що і безоплатні програми, однак усі труднощі вивчення таких програм беруть на себе їх продавці, що теж часом є дуже і дуже доречним.
Отже, жінки, що починають бізнес, можуть не боятися перших кроків - офіційної реєстрації, тому що ця процедура на сьогодні є суттєво спрощеною та доступною навіть без сторонньої допомоги.
До нас часто приходять жінки, особливо, початківці, з проханням допомогти з початком справи, і вони бувають приємно здивовані коротким шляхом реєстрації.
 
Після того, як ваша ідея оформилася в стартап, а стартап перетворився на ФОПа або Товариство з обмеженою відповідальністю, абсолютно необхідно правильно вибрати систему оподаткування.
 
Для початківців ми все ж таки не радимо створювати складні бізнес-моделі, що вимагають постійної участі фахівців з бухгалтерського обліку та аудиту.
Спрощена система - це оптимальний вибір для нових ідей та стартапів.
Вона передбачає розрахунок податку як відсотка від суми одержаних коштів.
Така система порівняно легка для використання, підприємець може завжди розрахувати очікувану суму податків, і для цього йому не потрібний бухгалтер.
Однак з часом, коли ваш бізнес росте та розширюється, обраної моделі оподаткування може бути замало.  
 
Тому важливо пам'ятати, що обрану систему оподаткування варто час від часу переглядати, щоб переконатися, що ви вибрали оптимальний варіант з точки зору і доходів, і витраченого на ведення обліку часу.
Ми радимо своїм клієнтам переглядати та аналізувати обрану систему оподаткування 1-2 рази на рік. 
 
Кілька слів про звітність. Це, мабуть, один з основних запитів наших клієнток, тому що це вже рутина, це вже тривала відповідальність перед державою.
Звітність малого підприємництва не є надто складною, однак, все ж таки, потребує певних навичок, а також чітких дотримань строків здачі.
В цьому наша держава, нажаль, не є надто лояльною до бізнесу, і за порушення сплачуються штрафи.
 
Тут варто зазначити, що на час дії карантину, пов'язаного з пандемією ковід-19, штрафні санкції за порушення у сфері податкового законодавства скасовані, і це теж шанс започаткувати саме зараз свій стартап. Якщо що - поки що не штрафують). Є ще час підучитися.
Коли ваш жіночий бізнес виросте до серйозних розмірів, слід задуматися про найм професійного бухгалтера, який зніме з вас тягар фінансової відповідальності перед державою, і ви зможете спрямувати свою енергію в пошук нових, ще кращих ідей.
 
Жінки частіше зізнаються, що їм не вистачає знань, тому орієнтовані на постійне навчання та підвищення знань. Здебільшого, жінки вважають, що їм для розвитку не вистачає знань в менеджменті, оподаткуванні, маркетингу та інших подібних сферах. Частина жінок скаржиться на недостатню впевненість у власних силах,  а також в недостатності джерел фінансування.
Так де ж жінкам, які починають свій шлях у бізнесі, які ще завойовують своє місце на ринку, знайти усі необхідні знання та підтримку?
 
Насправді, в сьогоднішньому світі швидкого доступу до інформації, джерел є  багато.
Це безліч безкоштовних курсів та консультацій, це платне онлайн та оффлайн навчання, це, зрештою, допомога спеціалізованих консалтингових агенств та аудиторських компаній.
Обираючи найпростіше, з першого погляду, рішення, скористатися безкоштовною допомогою з інтернету, слід бути обережними, так як в Інтернеті міститься дуже багато застарілої та іноді просто неправдивої інформації. І така помилка може з часом перетворитися на досить серйозну проблему.
 
Ми радимо більше довіряти платним інтернет підпискам, оскільки за їх  ціною стоїть робота людей, які перевіряють, групують та оновлюють усю інформацію, яку продають. Крім того, завжди можна скористатися послугами фахівців.
Зокрема, наша Спілка бухгалтерів Прикарпаття регулярно, на протязі багатьох років проводить навчання для малого підприємництва, для бухгалтерів "з нуля" та бізнесменів-початківців. І однозначно, левова частка усіх наших випускників - це жінки.
 
Жінки, які наважилися на відкриття своєї справи.
Жінки, які готові підтримувати сімейний бізнес.
Жінки, які готові поєднувати декретну відпустку з улюбленою роботою.
Жінки, які розвернули своє життя на 180* та освоюють абсолютно нову для себе професію.
За три місяці ми випускаємо людину, яка готова приступити до роботи, і яка не боїться розгубитися серед безлічі законів та папірців.
 
Крім того, скажу, що у нас є безкоштовний вайбер-чат, в якому зараз близько 1 тисячі осіб, які мають пряме відношення до бухгалтерського обліку малого та середнього підприємництва. І наші дівчата завжди можуть задати питання та отримати відповіді інших учасників. Ну і, безумовно, ви завжди можете отримати професійну консультацію від наших фахівців та аудиторів аудиторської компанії Вектор аудиту.
 
Отже, вибір є, він достатньо великий, в цій сфері вже є підтримка стартапів, від матеріалів для самостійного вивчення податкового законодавства до повного аутсорсингу. 
 
Жінки – креативні та ефективні власниці бізнесу і ведуть, як правило, досить прибутковий бізнес. Вони не бояться важкої роботи, наполегливі і просто не здаються.
 
Творчо вирішують проблеми і відразу знаходять кілька варіантів рішення.
Нам теж дуже важливо підтримувати жінок у бізнесі, тому що, роблячи це, ми забезпечуємо і підвищуємо фінансову стабільність наших сімей і країни в цілому.

Матеріал підготувала Аудитор АК "Вектор аудиту", викладач курсів бухгалтерів Спілки бухгалтерів Прикарпаття, головний бухгалтер з досвідом роботи понад 20 років, міжнародний сертифікат IAB, Наталія Сидорова.

 
 

Підпишіться на актуальні новини для бухгалтерів від Вектор Аудиту Ваше Ім'я Ваш еМейл