ja_mageia

Главная Статті, документи Статті, огляди Покрокова інструкція для реєстрації фізичної особи-підприємця
Вконтакте FACEBOOK Вконтакте Вконтакте
Покрокова інструкція для реєстрації фізичної особи-підприємця
12.06.17 18:09

1.Для державної реєстрації фізичної особи – підприємця необхідно звернутись по місцю реєстрації проживання в орган державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців з наступним пакетом документів:

 

 

  • паспорт;
  • копія довідки про присвоєння індивідуального податкового номеру фізичної особи (ІПН);
  • заповнена Заява на проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця. Заява заповнюється в друкованій формі або від руки друкованими літерами (Додаток 1 бланк) Зразок;
  • заповнена Заява про застосування спрощеної системи оподаткування та при розрахунок доходу (Додаток 2 бланк заяви)*  Зразок.

Код обраного Вами виду економічної діяльності можна знайти у Класифікаторі видів економічної діяльності за посиланням: http://kved.ukrstat.gov.ua/KVED2010/kv10_i.html

2.Після реєстрації отримати від державного реєстратора Опис, у якому вказано реєстраційний код для доступу до Ваших електронних реєстраційних документів.

Цей номер потрібно ввести на сайті:  https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch, вибравши розділ «Результат надання адміністративних послуг».

Після цього Ви зможете побачити і роздрукувати Виписку, яка свідчить про здійснену реєстрацію.

3.Звернутись у територіальне відділення ДФС для отримання Витягу з Реєстру платників єдиного податку.

Для цього необхідно заповнити Запит про отримання Витягу з Реєстру платників єдиного податку (Додаток 3 бланк) Зразок.

Отримати Витяг у територіальному відділенні ДФС у вказаний день. Також можна перевірити чи успішно здійснена реєстрація на сайті: https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx, вибравши розділ «Реєстр платників єдиного податку».

4.Придбати Книгу обліку доходів. Книга повинна бути прошита і пронумерована.

Її необхідно подати до органу ДФС разом із заявою з проханням зареєструвати.

Отримати уже зареєстровану Книгу у територіальному відділенні ДФС у вказаний день.

5.Рекомендовано отримати також електронний цифровий підпис. З процесом оформлення та переліком необхідних документів можна ознайомитись за посиланням:  http://acskidd.gov.ua/fiz_osoba_pid

* Рекомендується подавати дану заяву державному реєстратору одразу при поданні Заяви на проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця. Але її також можна подати окремо у територіальному відділенні ДФС у тому ж місяці, у якому була здійснена державна реєстрація як фізичної особи-підприємця.

 

ЗВЕРНУТИ УВАГУ!

 

1. Суб’єкти господарювання на спрощеній системі оподаткування не можуть здійснювати таку діяльність:

  • для першої групи – оптова торгівля; виробництво товарів; діяльність у сфері ресторанного господарства;
  • для другої групи – посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна; виробництво, постачання та продаж ювелірних виробів та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння.

2.У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів діяльності.

3.У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для відповідної групи.

А саме: для першої групи – 10% прожиткового мінімуму (у 2017 році - 160,00 грн.); для другої групи – 20% мінімальної зарплати (у 2017 р. -640 грн.).

У такому випадку у Заяві про застосування спрощеної системи оподаткування в графі «Місце провадження господарської діяльності» вказується – «Україна».

4.Для зареєстрованих фізичних осіб – підприємців, які до закінчення місяця в якому відбулась реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої чи другої групи, перший податковий період починається з першого числа місяця, наступного за місяцем в якому відбулась державна реєстрація.

Наприклад, якщо реєстрація відбулась у травні 2017 р., то перший податковий період починається з 1 червня 2017 р.

5.Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Наприклад, єдиний податок за червень потрібно сплатити до 20 червня (включно).

6.Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше днів.

7.Платники єдиного податку також повинні сплачувати Єдиний соціальний внесок, що складає 22% від заробітної плати. Мінімальна сума ЄСВ, яку необхідно сплатити, становить 704 грн. (3200 грн. х 22%).

Платники першої групи мають право сплачувати лише половину суми – 352 грн., але у такому випадку страховий стаж цим особам буде зараховуватись пропорційно сплаченому ЄСВ.

 

Обов’язкові суми до сплати

(станом на травень-листопад 2017 р.)

І група

ІІ група

Єдиний податок

10% прожиткового мінімуму

=

160,00 грн.

Єдиний податок

20% мінімальної заробітної плати

=

640,00 грн.

Єдиний соціальний внесок

(22% мінімальної заробітної плати х 0,5)

=

352,00 грн.

Єдиний соціальний внесок

22% мінімальної заробітної плати

=

704,00 грн.

 

Матеріал підготувала:

Ольга Брегін  - аудитор, директор ТОВ "Аудиторська компанія "Вектор аудиту".

 

 

Підпишіться на актуальні новини для бухгалтерів від Вектор Аудиту Ваше Ім'я Ваш еМейл