ja_mageia

Главная Статті, документи Статті, огляди Підприємцям-єдинникам 2 групи м.Івано-Франківська: ставка 15% по єдиному податку на 2017 рік – для усіх чи для обраних?
Вконтакте FACEBOOK Вконтакте Вконтакте
Підприємцям-єдинникам 2 групи м.Івано-Франківська: ставка 15% по єдиному податку на 2017 рік – для усіх чи для обраних?
22.02.17 10:52

Як відомо, на початку року на сесії Івано-Франківської міської Ради (20.01.2017 р.) депутати  прийняли рішення знизити ставку єдиного податку платникам другої групи та встановити її  в розмірі 15% від мінімальної заробітної плати. http://www.namvk.if.ua/dt/77808/

Рішення було затверджене та оприлюднено згідно чинного законодавства.

Незважаючи на те, що на момент прийняття ставки 15%, єдинники 2 групи вже встигли заплатити авансовий внесок з єдиного податку за січень 2017 р. виходячи з максимальної ставки 20%,  таке рішення  стало важливим позитивним моментом в роботі платників єдиного податку.

Однак застосування зниженої ставки має два суттєві нюанси, які обов’язково необхідно врахувати підприємцям:

1) Ставка єдиного податку 15 відсотків до розміру мінімальної заробітної плати стосується суб’єктів господарської діяльності, місцем провадження діяльності яких є м. Івано-Франківськ.

2) У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений цією статтею для відповідної групи таких платників єдиного податку (п. 293.7 ПКУ).

Тобто, якщо ФОП-єдинник другої групи зареєстрований в м.Івано-Франківську та займається торгівлею, і при цьому деякі магазини розташовані в інших населених пунктах, ніж м.Івано-Франківськ, тоді до такої діяльності застосовується максимальна ставка єдиного податку 20%.

Спірним моментом також може стати наявність у свідоцтві або витязі платника єдиного податку місця провадження діяльності – Україна.

В зв’язку з цим, Державна податкова інспекцію у м. Івано-Франківську для реалізації покладеної на неї функції виконання даного рішення, рекомендує підприємцям-платникам єдиного податку другої групи подати Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, із зазначенням, в тому числі, місця провадження діяльності.

Податковим кодексом не передбачена відповідальність за неподання фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку заяви про застосування спрощеної системи оподаткування у разі зміни місця провадження господарської діяльності.

Водночас у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої — третьої груп вимог, встановлених гл. 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» р. XIV ПК, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої — третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом (п. 299.11 ПКУ).

Окрім того, якщо зміна місця провадження господарської діяльності призводить до збільшення розміру ставки єдиного податку, зокрема у разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної або міської ради, то до платника, яким не подано заяву про зміну місця провадження діяльності, застосовується відповідальність, передбачена п. 122.1 ПКУ.

Тому, до появи офіційних роз’яснень з цього приводу, ми рекомендуємо підприємцям на другій групі єдиного податку перевірити відповідність своєї фактичної господарської діяльності даним, зазначеним в свідоцтві з єдиного податку та підставам застосування зниженої ставки єдиного податку. У випадку наявності розбіжностей ми  рекомендуємо подати відповідну Заяву з уточненими даними http://zt.sfs.gov.ua/okremi-storinki/arhiv1/134272.html  до ДПІ у м.Івано-Франківську.

 

Матеріал підготували:

Брегін Ольга - аудитор, сертифікований консультант з податків і зборів, директор Аудиторської компанії "Вектор аудиту", голова ГО "Спілка бухгалтерів Прикарпаття".

Сидорова Наталя  – член Спілки бухгалтерів Прикарпаття, бухгалтер-практик.

 

Підпишіться на актуальні новини для бухгалтерів від Вектор Аудиту Ваше Ім'я Ваш еМейл