ja_mageia

Главная Статті, документи Статті, огляди Новації в оподаткуванні середнього заробітку мобілізованих працівників
Вконтакте FACEBOOK Вконтакте Вконтакте
Новації в оподаткуванні середнього заробітку мобілізованих працівників
20.10.14 08:53

Законодавство змінюється щодня, особливо в питаннях, пов'язаних з мобілізацією та військовими діями. Торкнулись зміни і середнього заробітку мобілізованих працівників, навколо чого вже більш ніж півроку точаться суперечки. Як бути,  якщо Вашого працівника мобілізували, поговоримо далі.

 

Вимога нараховувати середній заробіток

Кодекс законів про працю

Стаття 119. Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов'язків

… За працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності. Виплата таких компенсацій із бюджету в межах середнього заробітку проводиться за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.


ЄСВ не утримується і не нараховується

Ч. 7 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»:

Не нараховується і не утримується єдиний внесок: на виплати, які компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.


ПДФО не утримується

Стаття 165. Доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу

и) сума грошової допомоги (у тому числі в натуральній формі), що надається фізичним особам або членам їхніх сімей (діти, дружина, батьки), військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією, відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", та/або компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Ці особливі умови застосовуються з першого дня мобілізації (з 18 березня 2014р).

Думка ДФС

ДФС оприлюднило лист від 29.09.14 № 5655/7/99-99-17-03-01-17 «Про відкликання листа». Податківці вважають:

Оскільки відсутній порядок відшкодування компенсаційних виплат з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, страхувальник при нарахуванні таким працівникам середнього заробітку має виконувати усі покладені на нього Законом № 2464 функції (утримувати і нараховувати єдиний внесок на загальних підставах – авт.)

Виходячи із зазначеного у Звіті суми нарахованого середнього заробітку мобілізованим працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період відображаються на загальних підставах.

 

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

http://zir.minrd.gov.ua

категорія 103

 

103.2 Чи оподатковується ПДФО сума середнього заробітку виплачена податковим агентом працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, якщо відсутній порядок проведення компенсаційних виплат з бюджету?

Коротка відповідь:

     Оскільки відсутній порядок компенсаційних виплат з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, податковий агент оподатковує суму середнього заробітку, виплачену таким працівникам, на загальних підставах за ставками 15% та/або 17%.

 

Думка Пенсійного фонду

На офіційному сайті Пенсійного фонду України відкликаний фіскальною службою лист №19426/05-10 від 22.07.2014 зник, зате залишається оприлюдненим інший, самостійний лист ПФУ №18834/05-10 від 16.07.2014 «Щодо системи персоніфікованого обліку», який підтверджує:

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не нараховується призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

 

Юридичний погляд


Оскільки кодекси та закони України мають вищу юридичну силу, аніж листи державних органів, вважаємо, що відсутність порядку компенсації середнього заробітку з бюджету не є причиною недотримання норм законодавства (Кодексу законів про працю, Податкового кодексу України та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»), а, отже, не потрібно ні нараховувати, ні утримувати ЄСВ і ПДФО.

Олеся Галько, консультант з бухгалтерського обліку та оподаткування ТОВ "Аудиторська компанія "Вектор аудиту"

 

Підпишіться на актуальні новини для бухгалтерів від Вектор Аудиту Ваше Ім'я Ваш еМейл